Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Magikerns sista show?

Till sommaren kommer cirkusen till staden. Miljoner och åter miljoner kommer att följa föreställningarna. Konkurrensen om de, i detta fallet, få biljetterna har varit näst intill mördande. Det är få förunnat att få bevittna spektaklet live. Folk från hela världen kommer att ställa till med en sällan skådad folkfest. Mitt i strålkastarljuset står det ståtlige magikern. Är det Ibracadabras sista föreställning?

Vem som koras till ligamästare i Frankrike råder det inget tvivel om, vem som tar hem skytteligan råder det inte heller något som helst tvivel om. PSG har varit suveräna i ligaspelet och man har gått som tåget i Champions League. Spelarköpen man genomfört de senaste åren har tagit klubben till en ledande position inom landets fotboll. Tränaren Laurent Blanc förfogar över den absolut starkaste truppen i landet, kanske är det klubbens bästa någonsin. Att säga att den forne storspelaren, landslagskaptenen, världsmästaren, europamästaren och före detta förbundskaptenen är kung i staden borde vara rimligt. Det skulle förmodligen vara så i de flesta städer. Men i Paris stjäl en annan man rubrikerna. Den 195 centimeter långa kroppen prydd av tatueringar och fylld av muskler är den Parisborna avgudar mest. När Zlatan Ibrahimovic talar, då lyssnar man. När Zlatan Ibrahimovic vill ha bollen, då ger man honom bollen. När Zlatan Ibrahimovic låter håret växa och sätter upp det med tofs, då är det så man ska se ut. Att han åter igen vinner skytteligan känns ungefär lika självklart som att han mot slutet av året mottager ännu en guldboll. Att han lägger ännu en ligatitel till samlingen är precis lika självklart som att solen går upp imorgon också. 

Skulle Zlatan Ibrahimovic ligga på marken och vrida sig i plågor efter en närkamp skulle känslan vara densamma hos Paris-fansen som den skulle vara den dagen Zlatan Ibrahimovic funderar på att lämna klubben. Nu verkar den dagen närma sig med stormsteg. Mannen som förpassat storstjärnor och prestigeköp såsom Edison Cavani till bänken verkar nu på allvar överväga att abdikera från sin tron som Paris okrönte kung för att söka lyckan någon annanstans. Anbud lär knappast saknas.

I sommar riktas Europas och Världens blickar mot Frankrike, de riktas mot ett intressant EM. Men när mästerskapet är över, när bucklan höjts mot skyn, när all konfetti sprutats ut över segerrusiga europamästare, när strålkastarna släckts, var tar Zlatan Ibrahimovic vägen då?

Prisskåpet är fyllt till bredden för Rosengårdspågen. Han har i princip vunnit allt, det fattas någon titel med landslaget. Att det skulle inträffa är väl rätt otroligt. Men på den bästa platsen i prisskåpet, den platsen där den inbyggda belysningen lyser som starkast är det tomt. Den platsen har Zlatan Ibrahimovic reserverat för den finaste av klubblagsmedaljer. Champions League. "Den där jävla Champions", som han en gång uttryckte sig i en intervju med Ola Wenström om denna prestigefyllda turnering efter att återigen fått se sig själv och sitt lag utslaget. I år är PSG ännu kvar i turneringen, är detta året då Zlatan Ibrahimovic, Paris okrönte kung i sitt livs form, får sin efterlängtade medalj? Om så är fallet kan den ståtlige magikern från Malmö kliva ner från den stora scenen, på sin "hemmaplan", redan nu i sommar. Han fyller 35 år till hösten, han har vunnit nästan allt och kan se tillbaka på en karriär som är få förunnad.

Om Champions League-trofén inte bärgas då? Vad händer då? Har Zlatan Ibrahimovic ett så stort sug efter trofén att han klamrar sig fast vid den stora scenen? Det är jag alldeles övertygad om!
 
Men var ska han spela då? Blir det nytt kontrakt i PSG? Tror han att chansen att vinna Champions League är större någon annanstans? Blir nästa anhalt München, Madrid eller kanske Barcelona? Vill han överbevisa sina engelska kritiker och erövra Premier League? Det pratas om Manchester United, vad vill han uppnå där? Har han kapaciteten att väcka liv i liket? En Zlatan Ibrahimovic och en José Mourinho får många röda djävulars munnar att vattnas. Skulle Louis van Gaal få förnyat förtroende lär det lilla Zlatan Ibrahimovic-hoppet som finns vara helt dött och begravet. Den som läst "Jag är Zlatan Ibrahimovic" vet att Louis van Gaal inte dirtekt är en Zlatan-favorit. Kanske lockar den ljusblå stadsrivalen? Kanske kan Arséne Wenger äntligen ta revansch på sig själv för den gången han misslyckades att värva Zlatan Ibrahimovic? I filmen "Den unge Zlatan", eller "Becoming Zlatan" som den heter internationellt, sågar Zlatan Ibrahimovic och jämnårige Tony Flygare engelsk fotboll. Tony Flygare, som klev fram som ung matchvinnare i en cupmatch mot Ystads IF var fylld av självförtroende så till den milda grad att han utan minsta nervositet veckan senare slog den där straffen i utsatt läge mot Halmstad BK, drömde, precis som Zlatan Ibrahimovic om Italien. Tony Flygare missade straffen och försvann från eliten, Zlatan Ibrahimovic gjorde en annan resa, undrar om han kvarstår vid artt engelsk fotboll är skit?
 
Eller är det helt enkelt så att han tar klivet från den stora scenen och väljer Qatar eller Kina för att tjäna extra pengar till sin redan välfyllda kassakista? Mest troligt inte. Tänker han på livet efter karriären och väljer USA där man kan kombinera fotbollsspelande med Hollywood? Det pratas ju en del om Miami och David Beckhams kommande projekt, det hade varit en prestigevärvning för David Beckham!  Eller återvänder han till sitt älskade Italien? Eller blir det Malmö? Vilken uppståndelse det hade blivit!

Zlatan Ibrahimovic och hans agent Mino Raiola lär ha massor av erbjudande att ta ställning till. För visst är väl ålder bara en siffra och visst är väl Zlatan Ibrahimovic för bra för att ta klivet ner från den stora scenen? Visst unnar man väl honom "den där jävla Champions"?

Den cirkus vi kallar fotboll är fylld av både clowner och magiker, en av de största lär vi få njuta av ett tag till. Zlatan Ibrahimovic är alldeles för bra för att inte spela på den absolut högsta nivån. Passa på att njuta, vi lär aldrig se en svensk som Super-Zlatan igen.

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Fler inlägg av fjtandersson

Kommentera